Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος είναι ο απροσδόκητος, ο «ξαφνικός» θάνατος, που συμβαίνει σε άτομο που φαίνεται υγιές ή σε κάποιον που πάσχει από μια χρόνια ασθένεια, αλλά στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση ή σε βελτίωση.

Σαν αιφνίδιο χαρακτηρίζουμε το θάνατο που συμβαίνει μέσα σε 1 ώρα από την εμφάνιση κάποιων ενοχλημάτων.

Ποια είναι τα αίτια του αιφνιδίου θανάτου;


Καρδιακά και μη καρδιακά αίτια

Στα μη καρδιακά αίτια υπάγονται οξέα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια ή τραυματικές κακώσεις εγκεφάλου σε τροχαία ατυχήματα

Στα καρδιακά:

Σε άνδρες ηλικίας μεγαλύτερης των 35 ετών, η πιο συχνή αιτία αρρυθμίας είναι η στεφανιαία νόσος. Μερικές φορές, η ύπαρξη υποκείμενης στεφανιαίας νόσου δεν είναι γνωστή και ως πρώτη εκδήλωση αυτής μπορεί να είναι μια θανατηφόρος αρρυθμία. Περίπου μισές από τις περιπτώσεις αιφνίδιου θανάτου οφείλονται σε σε υποκείμενη στεφανιαία νόσο.

Πιο συχνή αιτία στις ηλικίες κάτω των 35 είναι οι μυοκαρδιοπάθειες και η μυοκαρδίτιδα . Συνήθως, στις καρδιομυοπάθειες οι κακοήθεις αρρυθμίες δεν εκδηλώνονται ξαφνικά. Συχνά υπάρχουν πρόδρομα συμπτώματα, όπως αίσθημα παλμών ή «φτερουγίσματα» στο στήθος. Άλλες  σπανιες  πάθησεις  που μπορεί να οδηγήσει σε θανατηφόρες αρρυθμίες είναι το  σύνδρομο μακρού ή βραχέος  QT και το σύνδρομο Brugada .Τέλος, κακοήθεις αρρυθμίες μπορεί να προκαλέσουν ορισμένα φάρμακα ή ουσίες όπως η κοκαΐνη και οι αμφεταμίνες.

Οι κακοήθεις εκείνες αρρυθμίες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε αιφνίδιο καρδιακό θάνατο, είναι η κοιλιακή ταχυκαρδία και η κοιλιακή μαρμαρυγή  οι οποίες κάνουν την καρδιά να χτυπάει με μεγάλη ταχύτητα και να μην μπορεί να διατηρήσει έτσι αποτελεσματικά την παροχή του αίματος στους ιστούς του σώματος. Η κοιλιακή ταχυκαρδία μπορεί ορισμένες φορές να αναταχτεί φαρμακευτικά, ενώ μερικές φορές είναι απαραίτητη η χορήγηση ηλεκτρικού σοκ (απινίδωση). Η κοιλιακή μαρμαρυγή αντιμετωπίζεται μόνο με απινίδωση, η οποία αν δεν γίνει μέσα στα πρώτα λεπτά από την έναρξή της σύντομα επέρχεται ο θάνατος.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου διατηρούνται ακριβή στατιστικά στοιχεία, καταγράφονται 1.000 αιφνίδιοι θάνατοι την ημέρα. Ο αριθμός είναι πολύ μεγάλος. Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος του προβλήματος, είναι σαν να πέφτουν κάθε ημέρα τρία αεροπλάνα χωρίς κανέναν επιζώντα. Γι’ αυτό λοιπόν, αν ένα άτομο έχει συμπτώματα, όπως αίσθημα παλμών, οπισθοστερνικό άλγος, δύσπνοια ή ζαλάδα πρέπει άμεσα να αναζητεί ιατρική συμβουλή. Επίσης, σε κοινωνικό επίπεδο, οι καρδιολογικές εταιρείες έχουν εισηγηθεί την εγκατάσταση απινιδωτών σε δημόσιους χώρους, όπως είναι τα αεροδρόμια ή τα γήπεδα.